Skriv ut Skicka sidan

LASER

På Älvängens Hud- och Friskvård behandlar vi bland annat artros, käkledsproblem, muskelsmärta, reduktion av svullnad, bensår, eksem med mera. I vissa behandlingar stimuleras även kroppens akupunkturpunkter med laser och är helt smärtfritt. Inga nålar används. De så kallade omegapunkterna verkar balanserande och stärkande på psyket och stimulering av dessa är därför mycket effektivt vid nedstämdhet och depression.
Du kan även få hjälp med rökavvänjning.

Beroende på behandling används olika typer av lasrar. Här nedan kan du läsa mer:

LASER

Allmänt om laser
Redan 1967 kom den första medicinska rapporten om att laserljus har stimulerande effekt på celler och vävnad. Sedan dess har mer än 2 500 studier publicerats från mer än 80 länder. I dag är laserterapi en vanlig behandlingsmetod i de flesta länder.

Vad är en laser?
En laser är en ljuskälla som avger ytterst rent ljus. Med rent ljus menas här att ljuset har en enda våglängd, på samma sätt som att ljudet från en flöjt har en enda ton och därmed är renare än ljudet från exempelvis en burk med stenar som skakas. Laserljuset har - precis som en flöjtton - långa sammanhängande vågor. Lasrar kan göras starka eller svaga.

Vad är medicinsk laser?
Lasrar inom medicinen är av många olika slag men de kan indelas i två huvudgrupper:
1. Starka lasrar som skär och bränner. Dessa lasrar kallas ofta för kirurgiska lasrar.
2. Svaga lasrar som stimulerar cellfunktioner. Sådana lasrar kallas ofta för biostimulerande lasrar eller lågeffektslasrar.

Vad behandlas med lågeffektslaser?
Olika lasertyper påverkar vävnad och celler på olika sätt. Vad som kan behandlas beror därför på vilken eller vilka lasertyper terapeuten har tillgång till.

Medicinska lasrar:

 

GaAlAs-lasern (810-830 nm, infrarött - osynligt ljus - Kontinuerlig) (Gallium Aluminium Arsenid)
Kan användas vid käkledsproblem, herpes ,bältros, parodontologi, tandlossning, inflammation i tandköttet och ben, muskulärsmärta, pulpit diagnos, endodontics (rotfyllning), postoperativa komplikationer, minskar svullnaden samt behandling av afte. Med denna laser kan även tinnitus behandlas med viss framgång.

GaAlInP-lasern (633, 635 nm, synligt rött ljus) (Gallium-Aluminium-indium -fosfid)
Är bäst på problem i hud och slemhinnor, till exempel bältros, herpes, vissa hårproblem, bensår, eksem, munsår, inflammation I trigeminusnerven, ilande tandhalsar och inflammationer i tandköttet.

HeNe-lasern (632.8 nm, synligt rött ljus - Kontinuerligt) (Helium Neon)
Behandling se GaAlInp-lasern.

 

Terapilasrar:

GaAlAs-lasern (810-830 nm, infrarött - osynligt ljus) (Gallium-Aluminium-Arsenid)
Kan bl.a. användas vid käkledsproblem, munherpes, bältros, tandlossning, inflammation i tandköttet och ben, muskulär smärta, pulpit, rotbehandling, postoperativa komplikationer, reduktion av svullnader, afte.

GaAlInP-lasern (633-690 nm, synligt rött ljus) (Gallium-Aluminium-Indium-Fosfid)
Är bäst på problem i hud och slemhinnor, till exempel  akut bältros, herpes, vissa hårproblem, bensår, eksem, munsår, inflammation í trigeminusnerven, ilande tandhalsar och inflammationer i tandköttet.

HeNe-lasern (632.8 nm, synligt rött ljus)
Behandling: se GaAlInP-lasern.

 

Hur behandlar man?
Laserljuset kommer ut från en så kallad prob (liknar en penna). Man håller då bara änden av proben mot det ställe där man behandlar. Beroende på lasertypen i fråga så tränger ljuset in mellan 1 och 5 cm i vävnaden. Allt efter hur djupt in problemet sitter och på hur stor yta man behandlar över så tar en behandling mellan någon minut och en halvtimme.

 

Gör det ont?
Nej, endast ett fåtal patienter upplever ett svagt obehag.

 

Finns det några risker?
Nej, inte i något avseende och heller inte för ögonen. Skyddsglasögon behövs i regel inte.

 

Kan man äta mediciner?
Ja. Mediciner brukar inte vara negativa att kombinera med laserbehandling.

 

Var hittar jag mer infomation?
www.laser.se, här hittar du skrifter, studier, laserdebatt, kliniker osv. Vi rekommenderar varmt Svenska Laser-Medicinska Sällskapet och LaserWorld, som är en internetguide för medicinsk laser. Se också Jan Tunérs artikel Laserterapi och vetenskap

 

Biostimulering är ytterst rent ljus som påverkar cellfunktioner och stimulerar kroppens eget immunförsvar. Principen är lika enkel som genial. Hjälp till självhjälp.

 


 Leon Hall Authentic Jersey